DEN HELIGA ELDEN I JERUSALMEN 2022

Igen sker Ljusundret 2022, den Heliga elden, på Påskafton omkring kl 14 enligt den Ortodoxa påsken och enligt den Julianska kalendern.

Det första kända ljusundret skedde år 126. En av de mest kända ceremonierna i den ortodoxa världen.  Elden sprids världen runt i den Ortodoxa världen.

Israeliska ämbetsmännen förseglar graven med vax. Innan de tillsluter och förseglar graven går de in i kapellet och kontrollerar att där inte finns någon låga gömd, på vilken patriarken skulle kunna tända sitt ljus.

När graven blivit undersökt och förseglad, börjar hela församlingen att om och om igen sjunga ”Kyrie Eleison”.

Undret sker på påskafton. Den dagen är kyrkan fylld av människor. Vill man ha en chans att komma in i kyrkan, måste man räkna med att stå i kö i fem-sex timmar. Och det är nästan lika mycket folk utanför kyrkan, för den är redan n mer än fullsatt. Pilgrimer har kommit från hela världen – de flesta från Grekland, men på senare år allt fler och fler från Ryssland och Östeuropa. Pilgrimer försedda med fällstolar har trotsat tröttheten och suttit och vakat hela natten i närheten av kapellet, för att bereda sig i bön och för att vara så nära själva gravkapellet som möjligt, när miraklet sker.

Själva miraklet inträffar omkring kl 14.

Med två stora, släckta ljus i händerna går patriarken in i gravkapellet – först in

”Jag går in i graven och trevar mig fram i mörkret till den inre kammaren, där jag knäfaller i vördnad inför den plats där Kristus låg efter sin död. Bara att få be här är alltid för mig ett mycket heligt ögonblick på en mycket helig plats. Det var härifrån han uppstod i härlighet, och det var härifrån han spred sitt ljus i världen. Aposteln Johannes skriver att Kristus är världens ljus, och vid hans grav kommer man mycket nära hans uppstår hans uppståndelse i härlighet. Kristi uppståndelse är för oss verklighet, inte bara en myt. Katoliker och protestanter kallar den här kyrkan för Heliga gravens kyrka. Vi kallar den för Uppståndelsekyrkan. Uppståndelsen är det mest centrala i vår tro. I uppståndelsen vann Kristus sin slutliga seger över döden, inte bara för sig själv, utan för alla som förblir honom nära.”

Ett skimrande ljus träder fram. Den grekiske patriarkens Diadoros berättelse

”Framför graven ber jag några böner som vi fått i arv genom många hundra år. Och sedan väntar jag. Ibland tar det några minuter, men oftast sker undret omedelbart efter det att jag läst bönerna. Från själva stenen där Jesus låg kommer ett odefinierbart ljus. Själva bottenfärgen är blå, men där finns många skiftningar, mest rött. Det går inte att beskriva med ord.

Ljuset stiger liksom ut ur stenen, som dimma kan stiga ur en sjö – det ser närmast ut som om stenen täcktes av en fuktig sky, men på samma gång är det ett ljus. Det ljuset rör sig varje år på olika sätt. Iblandtäcker det bara stenen, ibland kan det lysa upp hela graven, så att också de som står utanför graven och ser in i den kan se hela graven uppfyllas av ljus. Det är något helt annat än vanligt ljus från en oljelampa. Det brinner inte – det har aldrig tagit eld i mitt skägg på alla de 22 år som jag har varit patriark i Jerusalem och tagit emot den heliga lågan.

Efter en stund samlas ljuset som i en pelare, och då ändrar det karaktär så att jag kan tända mina ljus på ljuspelaren.

holyfireNär jag har fått lågan och mina båda ljus brinner, går jag ut och ger lågan först till den armeniske patriarken och sedan till den koptiske. Sedan går jag ut ur kapellet och ger lågan till alla i kyrkan.

Det här inlägget postades i Jesus Kristus., Kärlek, Kristendom, Kyrkan, Mirakler, Påsk, Påsken. Bokmärk permalänken.