MARIA GORETTI ÄR ETT HELGON. HON BLEV VÅLDTAGEN OCH MÖRDAD 11 ÅR GAMMAL MEN FÖRLÄT SIN ANGRIPARE

Maria föddes den 16 oktober 1890 i den centrala italienska byn Corinaldo. Hennes föräldrar, Luigi och Assunta, var enkla arrendatorer. På ytan verkade det inte finnas något extraordinärt med Maria.

Liksom andra barn var hon andäktig och hon bad sina dagliga böner. Men försiktigt var den Helige Ande i arbete och förberedde henne med extraordinära nåder för att möta de tragedier hon snart skulle möta.

Livet i Italien var svårt för de flesta familjer på den tiden. När Maria var sex år gammal var familjens ekonomiska situation inte längre hållbar.

Gorettis skulle bli en av tre italienska familjer som tvingades emigrera under den eran. Marias far, Luigi, hade bekanta i området som kallas Agro Romano i regionen Lazio. Hade han känt till det tragiska öde som väntade honom och hans familj, hade han säkert gjort ett annat val.

Fattigdom driver familjen att emigrera till ett land av laglöshet.

Ett tungt ansvar lades på Marias axlar. Hennes kärlek till Jesus fick sin uppfyllelse när hon fick ta emot den heliga kommunionen för första gången. Hon ville vare jungfru

Familjen Goretti delade bostaden ”La Cascina Antica” med far och son Serenelli.

Sonen Alessandro Serenelli (född 1882) brukade läsa pornografisk litteratur. Upphetsad av denna började han göra Maria oanständiga förslag.

Hon lyckades freda sig ett flertal gånger under våren och försommaren 1902, men den 5 juli beslutade sig Alessandro för att  driva igenom sin vilja

På eftermiddagen, då alla andra var sysselsatta på åkrarna, beväpnade sig Alessandro med en vässad syl och försökte våldta Maria. Hon var dock fast besluten att kämpa emot, vilket gjorde Alessandro rasande. Han högg henne fjorton gånger med sylen och försvann sedan från platsen.

Maria fördes med häst och vagn till ett sjukhus i Nettuno. Hon fick tillbringa 20 timmar i ångest.

Läkarna försökte operera, men kunde inte göra något för att hjälpa henne. Hela tiden var hon orolig för Alessandros själs tillstånd och ropade ständigt:

– “Varför? Alessandro? Varför? Du kommer till helvetet!” 

Tyvärr var hennes skada var bortom kirurgens förmåga att hjälpa henna.

Halvvägs genom operationen frågade läkaren henne:

– “Maria, tänk på mig i paradiset.”

När hon låg på bordet tittade hon upp på honom och sa: “Vem vet vem av oss som kommer att vara där först?” Hon insåg inte hur hemsk hennes situation var, och kirurgen svarade: “Du, Maria.”

Hon sa: “Då tänker jag gärna på dig.” Hon nämnde också oro för sin mamma. En präst tillkallades och Maria fick de sista smörjelsen. Dagen efter förlät Maria Alessandro och sa att hon ville se honom i himlen med henne.

Hon dog den dagen medan hon såg på en bild av Jungfru Maria och höll ett kors mot sitt bröst.

Kort efter tillfångatogs Alexander och förhördes. Han erkände att Maria var en fysisk oskuld eftersom han inte kunde överfalla henne

Han erkände också att han hade försökt övertala henne att följa med honom till sängen vid flera tillfällen tidigare och hade försökt våldta henne tidigare.

Hon dog den 6 juli 1902, av septisk bukhinneinflammation och inre blödningar.

Berättelsen om denna unga “martyr och helgon” spreds genom staden Nettuno och sedan genom regionen.

Alessandro dömdes till 30 års hårt arbete i fängelse. De första tre åren var han obotlig. Då visade sig Maria Goretti för honom i en dröm.

Hon plockade liljor ur en korg och släppte dem på marken.

Detta initierade en dramatisk omvändelse i Alessandro. Efter att ha tjänat 27 år släpptes han.

Hans första handling var att gå till Marias mamma, Assunta, och bad henne förlåta honom. Det gjorde hon när hon visste att Maria hade gjort det

Maria Goretti saligförklarades av påven Pius XII i en ceremoni i Peterskyrkan den 27 april 1947. Tre år senare, den 24 juni 1950, förklarades Maria helgon och Alessandro var närvarande i St. Peters folkmassa för att fira hennes helgonförklaring.

Han blev senare en lekmannabiträde i ett kapuciner franciskanerkloster där han bodde i ett kloster och arbetade som receptionist och trädgårdsmästare fram till sin död.

Sankta Maria kallas martyr eftersom hon kämpade mot Alessandros försök att göra henne oskuld; men de viktigaste aspekterna av hennes berättelse är hur hon förlät sin angripare – hennes oro för sin fiende sträcker sig till och med bortom döden – och det mirakel som hennes förlåtelse skapade i hans liv.

Alessandros dog 1970.

Det här inlägget postades i Jesus Kristus., Kärlek, Kristendom. Bokmärk permalänken.