Mupparna går till angrepp på multijätten Goldmans Sachs

Muppar går till aktion när en ny skandal dyker upp med Goldman Sachs.

Greg Smith var en av tusentals olika mellanchefer. Han gick till angrepp mot sin arbetsgivare Goldman Sachs i ett sylvasst brev i New York Times och förlorade förstås sitt jobb. 

En stor del av Greg Smiths angrepp bygger på att företaget inte längre prioriterar kundernas intressen. Han skriver bland annat att det gör honom

”sjuk att se hur okänsligt folk pratar om att lura sina kunder. Under de senaste tolv månaderna har jag märkt hur fem olika chefer refererar till sina kunder som muppar i interna mejl.”

Mupp-begreppet förklarar i USA hur urkorkad någon är. Är Lloyd Blankfein, vd på Goldman Sachs, medskyldig???  Vem vet? Men han ger sig nu ut på “muppjakt” på anställda, som använder detta förbjudna ord.

Mupparna går i svaromål om vem som är de mest korkad. De driver med det korrupta system och hur investerare blir blåsta. Högre vinster och sänkt skatt.

Goldman Sachs & Co är en av de mest ökända och lönsamma bankerna i Wall Street historia. Den 4 december 1928 lanserade Goldman Sachs Trading Corp en aktiefond som resulterade i börskraschen 1929 som spred sig till 30-talskrisen. En lönsam affär som skapade billiga uppköp av konkursbon.

Goldman Sachs gjorde en vinst på 4 miljarder USD genom att “satsa” på en kollaps i sub-prime marknaden och kortslutning inteckning-relaterade värdepapper 2008.

 När ekonomin fortsatte att implodera i kölvattnet av Lehman Borthers-kollapsen 2008, då beviljade Goldman Sachs nästan 36 miljoner optioner till sina anställda, enligt Dealbook och Footnoted.org. Detta bygger på en genomgång av bolagets anmälningar från denna tiden.

2010 anklagades Goldman Sachs av den amerikanska finansinspektionen för bedrägeri efter att ha sålt komplexa låneprodukter till kunder i förhoppning om att de skulle falla ihop. Efter att ha försökt vänta ut stormen hade Goldman Sachs idag inget annat val än att gå ut och bemöta anklagelserna.

Goldman Sachs gör även affärer i Sverige med Wallenbergsfären. Firman köpte 2005 tillsammans med EQT danska vårdjätten ISS. EQT är en av Sveriges största riskkapitalbolag.

Det här inlägget postades i bank- och skuldrevision, Casino-banker, Kapitalism, Riskkapitalbolag, USA, Vinst. Bokmärk permalänken.