“Vi älskar människor”. Moderaternas kärlek till människor – en studie i blått och brott

 

 Är detta ett 1 aprilskämt? Nej detta menar Moderaterna utan skrupler trots alla skandaler. Häppnadsväckande är ett ringa ord. En ny skandalnotering kommer idag.

SAS och SJ låter folk arbeta för slavlöner

Fyra fackordförande i gemensamt utspel:

  • Regeringen blundar för att människor blir utnyttjade
  • Varför väljer företag som SAS, SJ och Coop att inte kontrollera sina leverantörer bättre och varför lever de inte upp till det sociala ansvarstagandet de påstår sig ha?
  • En fabrik som levererar lunchmat till dessa företag har vidriga anställningsförhållanden. Polisen gjorde ett tillslag där det konstaterades att företaget saknade arbetstillstånd, hade usel arbetsmiljö och slavlöner.

Inom transportsektorn ser vi hur hela transportörskedjor bygger på att någon utför arbetet till ibland rena slavvillkor. Förare från öst tvingas leva statarliv på rastplatser veckor i sträck, i väntan på nästa körning utan betalning. Åkerier tvingar anställda att bli ”falska egenföretagare”

Inom hotell- och restaurangbranschen blir det alltmer vanligt förekommande att större kedjor och restauranger lägger ut städtjänster på underentreprenad. Så ville före taget ”fina krogen” göra i december 2011. Vid en granskning av räkenskaperna kunde det konstateras att underentreprenören var villig att sälja sin arbetskraft för 180 kronor i timmen, vilket är långt under avtalets minimilön.

I byggsektorn sker detsamma. Ett exempel är då ett flertal lettiska byggnadsarbetare som arbetat för cirka 27 kronor i timmen i Sollentuna. Skandalen uppdagades efter det att byggnadsarbetarna själva satt upp en skylt utanför arbetsplatsen:

”Grannar hjälp oss vi är slavar och är hungriga”.

Svenska företag med etiska riktlinjer som stolt lyfter fram sitt sociala ansvar faller pladask. Seko har undersökt hur det ser ut med svenska företags socialaansvarstagande när de köper sjötransporter. Undersökningen visar att det är ytterst få företag som ställer krav på anständiga anställningsförhållanden och villkor.

Regeringen blundar för att människor blir utnyttjade på svensk arbetsmarknad och har dessutom aktivt begränsat fackets möjlighet att ingripa mot missförhållanden, genom den s å k allade Lavallagen.

Bemanningsdirektivet från EU som skulle stärka arbetstagarnas rättigheter vägrar regeringen att implementera i svensk lag trots att detta skulle ha gjort senast den 5 december 2011.

Vidare vägrar regeringen att fullfölja Riksdagens tillkännagivande att utreda och ändra Lavallagen.

Att regeringen inte agerar är lika skandalöst som att svenska företag genom dålig kontroll låter denna rovdrift av arbetstagare få fortgå. Nu krävs det handling från både makthavare och alla företag för att utnyttjandet av utländsk arbetskraft ska upphöra.

Moderaternas kärleksförklaring människor består i att du som “medlem i Moderaterna bidrar du till ett friare, tryggare och mänskligare Sverige.

Vad betyder här frihet? Det blir liberalismens frihet? Det blir Moderaternas och marknadens frihet att behandla människor som förbrukningsvara efter egna önskemål. Etiska regler blir till reklamskyltar i en marknadsföring. Ord utan innehåll. Lyxberg ska byggas på nyfattigdomens folks ryggar.

Sverige har de senaste ­decennierna hört till världseliten när det handlar om liberaliseringar, individualism, avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer.

Det här inlägget postades i Arbetskraftsinvandring, Arbetsmarknadsfrågor, Avregleringar, Fackligt, Fördelningspolitik, Frihet, Hälsa, Ideologiska definitioner, Individualism, Invandring, Klassamhället, Liberalism, Lönefrågor, Marknadspolitik, Myter, Okategoriserade, Orättvisa, Privatisering, SJ, Sociala strukturer, Solidaritet, Sveket mot Sverige, Utsatta yrken, Välfärd, Vård, Värderingar, Vinst. Bokmärk permalänken.