MIRAKLET I LOURDES

Detta är en berättelse om ett mirakelöst helande för Jean-Pierre Bély. Detta bekräftades efter 12 års kontroller och undersökningar av flera läkare. Den 11 febr (!) 1999 blev han nr 66 i raden av dem som på ett mirakulöst sätt blivit helade i Lourdes .

Jean-Pierre Bély föddes den 14 augusti 1936. Gift och har två barn. Han arbetade som sjuksköterska på sjukhuset i Angouléme i Frankrike.

1972 fick han neurologiska problem. 1984 fick han diagnosen multipel skleros och blev rullstolsbunden. 1985 behövde ha en vårdare till hjälp för att klara det dagliga livet.

“I början av oktober 1987 reste jag, uppmuntrad av några goda vänner, på en pilgrimsresa till Lourdes, för att där få vår Herres förlåtelse. Jag hade dittills aldrig gått i Mässan utan stor anspänning, men den här gången upplevde Jag ett kärlekens sakrament, vilket gjorde mig fri.

På morgonen den sista dagen i Lourdes fick jag del av de sjukas smörjelse, livets sakrament. När prästen smorde olja på min panna och på händerna, tyckte jag att allt omkring mig rörde sig.

Under ett kort ögonblick förlorade jag känslan för tid och rum. Herren kom och helade mitt hjärta.

Jag var innesluten i en intensiv känsla av frihet och inre frid, en känsla som jag aldrig tidigare upplevt. När jag kommit tillbaka till mitt rum, kände jag hur en allt intensivare kyla spred sig i mitt inre, ända tills det nästan gjorde ont.

Jag tyckte att jag föll i någon sorts dvala… Sedan började den intensiva kylan ge vika för en känsla av mild och mjuk värme, som började nere i tårna.

Värmen ökade på samma sätt, den spred sig i hela kroppen och blev till sist som en eld. Jag kände hur livet slog ut i hela min kropp, som blivit förlamad av sjukdomen! Plötsligt, hur vet jag inte, märkte jag att jag satt på sängkanten med benen på golvet, häpen över att kunna röra mina händer och förbluffad över att åter kunna känna och uppleva hur mjuka ochsmidiga mina fingrar och min hud var.

Klockan tre den natten, när jag sov som allra djupast, vaknade jag. En tanke slog mig som jag inte var beredd på, en tanke som närmast var en uppmaning: ‘Res dig upp och gå!’ Uppmaningen blev allt ihärdigare.

Efter en stund kom nattsköterskan, som hade hört att jag var orolig, och jag sade till henne att jag ville resa mig upp. Hon trodde inte sina ögon när hon plötsligt såg att jag gick. De första stegen var ostadiga, men snart kände jag mig stadigare på benen, trots att de inte hade burit mig sedan 1984…

Dagen därpå lämnade jag Lourdes. Jag steg själv ombord på tåget, och jag satt upp under hela resan. Ända sedan den dagen har jag levt ett normalt liv, precis som alla, andra, och jag har helt återfått min rörelseförmåga, men… jag är fortfarande förklarad som invalid! Jag kommer att behöva mera än hela mitt liv för att tacka vår Herre.”

Källhänvisning: Teol. dr Nils-Christian Hvidt träffade Jean-Pierre och fick hör hans berättelse som beskrivs i Mirakler – Möten mellan himmel och jord, Corida, 2002. Han har tidigare medgivet mig att jag kan återge hans forskning om mirakler. Han är lärare, rådgivare och forskare vid universtitet i Odense i Danmark.

UPPENBARELSEN I LOURDES 1858

Uppenbarelsen i Lourdes sker 1858, 11 febr – 25 mars. Jungfru Maria framträder i grottan Massabielle för Bernadette när hon är ute och letar efter ved. Hon var då 16 år gammal. Allt sker i stor brytningstid i samhället. Människans ursprung ifrågasätts. 

 Maria talar om att människan och livet kommer från Gud. Hon öppnar en vattenkälla såsom Moses en gång gjorde i öknen när folket törstade. Maria skildrar ny Moses och apostel i modern tid där allt förnyas.. En stor Helgedom kom att byggas till Hennes vördnad (!) som bekräftar Skriftens ord: “Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig.”, Lukas 1:48.

Idag är Lourdes en väldig pilgrimsort och 10.000-tals samlas i ljusprocessioner och sjunger hymner till Vår Fru i Lourdes med sjuka människor framför sig. Präster från olika länder ber ifrån katedralen förböner på sina hemspråk. Jag var här 1994 och såg allt.

Att Gud väljer barn har även skett vid andra tillfällen för att vi ska förstå att det är sant. Berndettes berälles om den unga vackra kvinnan innåller deltaljer som hon omöjligt kunde känna till som att Maria var den Obefläckade avelsen och som den nya Eva. Ändå möts detta med ett sort ifrågasättande och galna fantasier.

Bernadette fick lida mycket för sin upplevelse. Hon blev förhörd av prästen som krävde bevis och  av polisen; och hon blev till och med fänglad under förhören. Hon tog sin tillflykt till klosterskolan i Nevers, där hon blev nunna. Bernadette dog tidigt 33 år gammal. Hon ligger begravd i Nevers i en glaskista. Hennes kropp är mirakulöst bevarad alltsedan hon dog 1879.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.