Samhället

”Society” kommer av latinets ”societas”, som betyder ungefär ”till varandra vänligt sinnade relationer”. Samhällets högsta principer gäller det gemensamma. Allt ingår i oikonomia. Ett skapande för det gemensamma. Allt bildar en enhet av processer som en cell och inte kan delas upp. Alla ingår i det som är samhället.
.
Kapitalet blir medel och människor är målet. Människor är samhällets högsta princip. Motsatsen är när kapital blir mål – “mer i plånboken” – människor blir då ett medel. Det leder till det auktoritära samhället.

.Samhället är sociala organism en trefaldig skapande förening.

 • rättssamhället som skapar lag, rätt och skydd för medborgare och samhället
 • näringslivet och det offentliga som skapar försörjning, stöd och samhällsnytta
 • civilsamhället som är ett socialt skapande för demokrati, kultur och mänsklig utveckling. Civilsamhället utgör de fria organisationernas självständiga kraft mot det kommandostyrda samhället. Vår historia skildrar de fria organisationerna, folkrörelserna, fackföreningarna och föreningslivet.

Civilitet uttrycker förmågan att skapa tillsammans. Dess högsta nivå är fred, enhet och solidaritet. Vi alla är i grunden en skapande människa och som kan ta ansvar. Alla handlingar har en etisk konsekvens. I detta verkar det som utgör familjens och samhällets förutsättning som beskrivs av solidaritet. Motsatsen är individualism..

Samhället utgör i historien en fortsättning på familjen för att utveckla det familjen inte förmår i samhällsbygget om vägar, skola, vård etc. I historien är familjen samhällets ursprung. Det formade jakt- och fiskesamhället och senare jordbrukssamhället.

4 svar på Samhället

 1. Lars-Erik Svahn skriver:

  Inte ofta jag finner hemsidor om samhället och Gud med så mycket intressant information. Men jag tycker att du idealiserar samhället. Till skillnad från idealsamhället så är samhället en del av världen, den värld som Jesus har besegrat. De första samhällena var små byar där människor samverkade för sin överlevnad. De första kungadömena växte ur de mer krigiska klaner som började lägga natur och byar under sig för att beskatta dem.

  Idag ägs all mark av ett relativt fåtal som hindrar människor att leva i Guds natur.

  Idag ska pengar betyda allt. Den som inte har eller får pengar har inga lagliga möjligheter att leva.

  • Christer Brandt skriver:

   Tack för svar. Vi behöver förstå vem människan är. Hon är en skapad varelse utanför sin egen existens. Skapad av Gud som skapat allt. Människan är en fortsättning på Gud. En avbild att kunna skapa. Samhället är en fortsättning på människan. En civilitet för en högre ordning. Ett gemensamt skapande med och för varandra. För vårt allas bästa. Vårt mål.

 2. shorts herr skriver:

  We just wanted to type a small message to be able to say thanks to you with regard to those nice guidelines you happen to be writing on this site. Our prolonged internet research features finally been recognized together with professional strategies to be able to talk about using my pals. My partner and i ‘d believe that will most of us visitors are undeniably fortunate in order to be throughout a magnificent place with very several perfect professionals together with great concepts. I’m extremely happy to possess encountered your webpage and search toward so many a lot more fun moments studying below. Thanks once again with regard to all the details.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.